Jumaat, 9 September 2011

Balik kampung.....!!!!

Perjalanan jauh x kurasa
Hendak hatiku melonjak sama
Ingin berjumpa sanak saudara
Yang selalu bermain dimata

Nun menghijau
Gunung ganang dan rimba
Langit yg tinggi bertambah birunya
Deru angin turut sama berlagu
Semuanya bagaikan turut gembira

 Ooo...
Balik kampung 3x
Hari girang

Terbayang wajah2 yg kusayang
Satu2 tersemat di kalbu
Pasti terubat rindu dihati
Menyambut kepulangan ku nanti

haa... korang mesti tau kan lagu ni, kalo korang x tau, mungkin korang lahir zaman Hang Tuah dulu, x pun korang lahir 100tahun dari sekarang. Sape2 yang x tau, lagu  ni dinyanyikan oleh Britney Spears... hahaha.... kalo korang percaya memang bengap tahap kambing la jawabnye, Lagu ni dicipta oleh Allahyarham Sudirman dan dia jugak yg nyanyi. Lagu ni cukup popular era 90an.

Lagu ni hebat...!!!
Kenape aku cakap lagu ni hebat????
cube korang tengok lirik lagu tu balik.... ada die sebut pasal raye...??
X de kan... tapi knape lagu ni cukup famous time raye??
kenape time aku blik kg ujung minggu x dak pun lagu ni dalam radio???...
itulah hebatnya otak Sudirman ni... lagu ni tetap evergreen walaupun sepatah x sebut pasal raye...

ni pantai kat kg aku di terengganu

time ni petang raye pertame...

Seberang Takir Dungun Terengganu

Ni waktu kat puncak Banjaran Titiwangsa (time balik)

petang yg indah di tepi pantai

ni adik aku ngan abah aku...

Dari kanan (Kak Wa, Kinah dan Mimi)

Aku letal ni bukan ape... tahun ni x dapat nak beraye kat kg, bapak aku dah ad tanggungjawab yg x dapat
dielakkan.. beraye ka rumah baru la tahun ni...

p/s: terbayang keseronokkan perjalanan balik kg... letih tp seronok...

Khamis, 8 September 2011

Mari bace doa....

Mintak je.... kalo kene dengan usaha InsyaAllah dapat punyalah.... bak kate omputih 'dont worry'. Dalam Islam nak mintak kenelah berdoa... banyak2 la berdoa lepas semayang (post ni utk org yg semayang je, yang x rajin semayang harap maap la ek). Tak pun berdoa pada waktu2 yang mustajab. Doa dalam erti kata lain meminta sesuatu dan inilah salah satunya senjata rahsia bg umat Islam.

Nak mintak pun ad la carenye. Mule2 kene la bodek dulu. Maksud aku bodek tu selawat keatas Junjungan Nabi Muhammad SAW dulu, mulakan dengan nama2 Allah cth:Ar-Rahman, Ar-Rahim, doa utk kesejahteraan umat Islam, doa utk ibu bapak last baru la korang mintak.. x percaye, korang nak mintak sesuatu kat bapak korang, try korang bodek dulu, tolong kemas umah ke, cabut rumput ke (bukan bulu kaki tau), basuh kete die ke, nanti dapatla tu, tapi kalo pelan ni korang jugak boleh mengundang pasu bunga terbang jikalau korang mintak ditengah2 bulan (tgh sengkek).

Berdoa jika korang dalam kesusahan, itu yang sebaiknya, Tapi kalo lepas pulun dok doa, korang g sambung tido balik, baik x yah doa, cuba utk leraikan permasalahan yang korang alami (kg habis ayat aku). Korang igt ni ja, aku igt sorang ust yg sangat familiar bg aku (bapak aku la), penah bgtau kat aku, ingat duit (D.U.I.T.)

D=Doa
U=Usaha
I=Ikhtiar
T=Tawakkal (bukan tawakkal hospital ye)

Nak berdoa pun tengok time la, jangan dalam jamban korang dok berdoa, memang kaum2 jin iprit dok gelak kat korang kalo dok berdoa dalam jamban. Ada tempatnya dan ada waktunya. Kalo kat Tanah Malaya ni paling senang time ujan la. Nak slalu dapat ujan, mai kot belah tepeng ni, setiap hari ujan. Kedua time sujud (ni pun utk org2 yg rajin semayang je, yg malas harap maklum), ketige time kahtib duduk antara dua khutbah tu (sape yg rajin g masjid wat jumaat tau la), keempat, sepertiga malam (qiamulail) 'bab ni aku pun jarang'. Kalo korang bayok pitih (duit) atau erti kata korang kayo nok mapoh, g la ke Tanah Suci, wat umrah ke, haji, bukan g Paris, Tempat2 mustajab doa kat Masjid Nabawi, Masjidil Haram, Makam Nabi Ibrahim (kalau salah harap perbetulkan).

Yang aku tergerak nak tulis post ni, smalam aku g Kulim, ada urusan ckit, dalam kol 5.30 aku g solat asar kat surau petronas Taman Kenari, masuk dalam surau ada sorang budak, pakai uniform sekolah lagi pun,(kalo die monteng x tau lak kan). Die dah solat dulu, aku jadi ma'mum masbuk la, lepas habis salam kedua, dia dok wirid ckit, selawat. Pastu die dok berdoa, "Rabbana hablana min azwajina wazuriyyatina qurrotaa'yun wajaalna min muttaqina imama", aku heran hak, apsal die doa mcm tu awal sgt? lepas hbis doa aku tanye die form bpe dik? die cakap f1. Nak gelak tkot die dah ad bini kat umah,ataupun doa tu je yg ust die sempat ajar kat die kot, lepas tu ust tu pindah balik Uganda gamaknye... Kalo korang nak tau ape maksud doa tu, korang cari sendiri la ek.... baru mendalam maksud tu dan baru korang tau nape aku tulis post ni...... dah nak tido dulu....

p/s:jgn lupe bace doa sebelum tido



Rabu, 7 September 2011

Manusia yg sebenarnya

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA MENGASIHANI


Bermula dari segumpal darah…..
Dijelmakannya seraut wajah….
Itulah…
Rahsia agungNya Kudrat Tuhan…

Diberikan nyawa..
Dan diikatkan janji
Tunduk hanya patuh padaNya..

Namun….
Hakikat hidup di dunia ini,
Hanya untuk menguji keimanan hambaNya,

Namun kita sering terlupa,
Dari mana asalnya kita…
Hanya setitis air mani…
Segumpal darah….
Seketul daging…?

Tapi satu kelebihan yang diberi..
Kita diberi akal fikiran…
Lebih baik dari binatang ternakan…
Lebih mulia dari haiwan…

Namun mengapa kita persiakan?
Akal diberi nafsu dituruti..
Bukankah kita hanya menagih simpati…
Dari RahmatNya yang kekal abadi…

Tiada lagi ertinya keinsafan,
Andai akhir nafas dihujung helaan,
Sebelum mata rapat terpejam,
Usah biar godaan syaitan,
Menyesatkan kita dari landasan yang lurus….

-Ikhwanulmuslim-